top of page
Search

CLASSES "COMBINADES": UN INICI ENCORATJADOR

Joe Willcox escriu sobre com ens adaptem a les classes mixtes (online/presencials).


No és sorprenent que diversos estudiants de BNYLC hagin estat afectats per períodes curts de confinament a casa com a conseqüència de mesures dissenyades per aturar la propagació del COVID a Banyoles. El nostre propi fill, que assisteix a l’INS Pla de l’Estany, va passar uns dies a casa just al començament del trimestre escolar, de manera que sabíem que havíem d’esperar reptes similars per als nens que assistissin a les nostres classes a BNYLC i vam començar a preparar-nos en conseqüència.


Com us podeu imaginar, la preparació i l’ensenyament de classes en línia requereixen algunes tècniques especials. Algunes activitats que funcionen bé quan tots estem junts a l’aula no funcionen tan bé quan tothom s’uneix a la classe en línia mitjançant una plataforma com Zoom. D’altra banda, la nostra experiència d’ensenyament en línia durant aquest any ens ha demostrat que en realitat confereix alguns avantatges únics. Poder fer comentaris de correccions a estudiants individuals, per exemple, sembla que funciona millor en línia que a l’aula. En utilitzar la funció de xat de Zoom, el professor/a pot assenyalar un error persistent sense cridar l’atenció dels altres membres del grup. Això és molt útil per a nens i adolescents, que sovint poden sentir-se observats quan es corregeixen davant dels seus companys. A més, proporcionar aquest tipus de comentaris en forma de text en lloc d’ oralment suposa que l'estudiant acabarà tenint un registre escrit de la correcció. Es pot copiar, enganxar i desar per a futures referències.


Tot i les experiències generalment positives que hem pogut anar veient quan ensenyàvem en línia, ens vam adonar que havíem de pensar detingudament sobre com gestionar les lliçons en les que alguns membre assistien presencialment i d’altres en línia. Afortunadament, la nostra àmplia experiència en l’ensenyament d’alumnes adults que treballen en empreses locals ha demostrat ser realment útil. Durant la crisi del COVID, les empreses on impartim classes presencials ens han demanat de fer-les col·lectives a disposició dels empleats individuals que necessiten treballar des de casa. MIMASA i INOXPA són dos exemples d’empreses de Banyoles on hem adquirit experiència en la gestió d’aquest tipus d’entorn d’aprenentatge combinat.

En aquesta foto, podeu veure estudiants d’un dels meus grups treballant junts. En Jan es troba a casa identificant correctament les banderes nacionals a partir de les descripcions que li van llegir les companyes i companys Paula, Maria i Lluc de l'escola. Una setmana més tard, va ser el torn de la Maria i la Paula ja que van haver de confinar-se a casa! Aquesta vegada, el grup es va basar en l’activitat de la setmana anterior i va emprendre la tasca més difícil de col·locar correctament banderes nacionals en un mapa d’Àfrica. En Jan i en Lluc van ser els responsables de clicar a les banderes i mapes mentre la Maria utilitzava el Google per buscar imatges en línia i la Paula consultava un mapa. Treballant junts i navegant pels reptes de comunicació d’un entorn d’aprenentatge combinat, els estudiants van completar amb èxit una tasca complexa i van estar parlant en anglès junts durant gairebé noranta minuts. Al llarg de la classe, van aprendre diverses expressions que faciliten la comprovació de que tothom escolta i que tothom va per bon camí. Vaig acabar la classe amb la sensació de que és possible que haguem contribuït realment a la capacitat d’aquests nens per comunicar-se en anglès quan utilitzin mèdic tecnològics per comunicar-se en les seves futures carreres professionals.


El COVID és sens dubte un desafiament exasperant i preocupant per a tots nosaltres. Però em complau informar que els nostres professors continuen treballant per trobar oportunitats en la crisi i oferir lliçons com a mínim tan valuoses com les que normalment oferim.


Deixeu-me concloure dient que estem molt agraïts a tots els pares i mares que s’asseguren que els seus fills i filles continuen acompanyant-nos fins i tot quan estan confinats a casa. Podem veure que alguns dels nostres estudiants definitivament se senten una mica ansiosos per la crisi del COVID i per això esperem poder donar-los donar un respir ja que continuem impartint classes que requereixen molta comunicació i molta diversió.

18 views0 comments
bottom of page