top of page
Search

UTILITZANT LLAPÍS I PAPER DIGITAL QUAN APRENEM EN LÍNEA

A l’article d’avui, Joe Willcox descriu un enfocament senzill per ajudar als nostres alumnes a preparar-se per a les seccions de comprensió lectora dels exàmens de CambridgeEnglish i de quina manera s’ha d’abordar una mica diferent a l’hora d’ensenyar en línia.

 

En general, sóc un aficionat a utilitzar la tecnologia per millorar els resultats d’aprenentatge. Molt abans que haguéssim fet el canvi cap a l’ensenyament en línia per respondre a la crisi del COVID-19, m’havia convertit en un entusiasta promotor d’utilitzar tecnologies digitals per fer més eficaç l’ensenyament i l’aprenentatge. Abans de tornar a l’ensenyament de l’anglès després d’una llarga trajectòria treballant en funcions de màrqueting i desenvolupament de productes a Londres, un dels meus treballs anteriors preferits era treballar com a director d’estratègia de l’exposició comercial més gran del món centrada en el que es coneix com a edtech (education technology) en anglès. En aquella feina, vaig tenir l’oportunitat de veure centenars de productes i serveis diferents en acció i avaluar el valor afegit de cadascun d’ells en entorns d’aprenentatge que van des d’escoles i universitats fins a llocs de treball corporatius.


Però aquesta experiència no em va convertir en un fan total d’edtech. Hi ha una gran quantitat de productes hardware and software caríssims i poc efectius al mercat i s'han gastat molts diners en solucions que no funcionen tan bé com ho haurien de fer. Per aquest motiu, sempre m’he mostrat partidari d’utilitzar mètodes tradicionals a l’aula d’anglès quan sé que funcionen com a mínim igual de bé que una peça luxosa de tecnologia.


Un exemple d’això es refereix a l’ús d’un tros de paper i d’un bolígraf o llapis mentre que els estudiants fan un examen CambridgeEnglish. Tot i que sempre recomano que els nostres alumnes facin la versió en ordinador d’aquests exàmens (també hi ha una versió en paper), suggereixo fermament que incloguin un boli o un llapis a l’examen mitjançant el bloc de notes proporcionat. Els exàmens per fer en ordinador ofereixen definitivament alguns avantatges en quant a la rapidesa i la facilitat que es responen a les preguntes i és més fàcil canviar les respostes si creieu que heu comès un error. Però sempre recomano que els estudiants facin un pla de com serà el component de redacció dels exàmens fent esborranys i això només és possible amb un bolígraf i paper.


Més important encara, he desenvolupat un enfocament per ajudar els estudiants a maximitzar les seves puntuacions quan responen a preguntes de comprensió lectora d’opcions múltiples. Bàsicament, això suposa eliminar totes les respostes incorrectes una per una fins que quedi clar que només té sentit una de les respostes donades. En aquests exàmens, sempre hi ha quatre respostes possibles, cosa que significa que un estudiant que endevina de la resposta té un 25% de probabilitats de fer la pregunta correcta. Per tant, encara que només pugueu eliminar dues de les respostes, duplicareu la possibilitat de proporcionar una resposta correcta. Per fomentar un procés de pensament adequat, entreno als meus alumnes a encerclar cada resposta que creguin que pot ser correcta i a creuar cada resposta que definitivament és errònia. Molt sovint, algunes respostes que s’encerclen inicialment les creuem més tard quan queda clar que una altra resposta és la més adequada. He trobat que utilitzant aquesta metodologia millora notablement les puntuacions dels estudiants en aquesta part de l'examen i que es fan ràpidament puntuacions del 100%.


Com podria, doncs, replicar l’ús d’un bolígraf i paper mentre treballo en línia aquesta setmana amb una alumne que estudia l’examen Cambridge English: Preliminary? Primer vaig copiar i enganxar el text i les preguntes de comprensió lectora en un conjunt de diapositives de PowerPoint. A continuació, vaig demostrar com podeu utilitzar l'eina d'anotació de PowerPoint per marcar la diapositiva mentre elimineu les respostes incorrectes. També vaig anotar a la meva diapositiva amb requadres explicant què pensava mentre decidia quines opcions eliminar.


Un cop demostrat aquest mètode, vaig poder veure la meva alumna marcant el paper de la pregunta exactament de la mateixa manera que ho feia en el següent exercici en directe a la pantalla. Vaig veure com subratllava les paraules del text i les referia amb les respostes, exactament com m'esperaria que ho fes si treballés amb un bolígraf i paper. Això em va permetre aturar-la de tant en tant i demanar-li que expliqués el seu pensament en veu alta.

Aquest és només un exemple de com nosaltres i els nostres alumnes ens hem adaptat al canvi cap a l’aprenentatge en línia. Dit això, ara estudiem els darrers anuncis del Govern amb molta cura. Encara no està clar al 100% exactament quan es podran obrir les acadèmies d’idiomes per a classes presencials i quines condicions de seguretat s’aplicaran quan això passi. Però tenim ganes de tornar a l’aula i tornar a veure els nostres alumnes en persona. Ens assegurarem de mantenir-vos informats i treballarem intensament perquè l’experiència en línia sigui tan bona com es pugui mentre no puguem tornar a les aules.

13 views0 comments

Comments


bottom of page