En una publicació a principis d’aquesta setmana al blog de l’escola, esmentàvem que l’ensenyament en línia significa que hem de provar noves idees de lliçons. En els propers dies, compartirem descripcions de lliçons específiques que pensem que han funcionat de manera efectiva.
Avui, en Joe Willcox (un dels propietaris de la nostra escola) parla sobre dues classes amb un dels nostres grups d’adolescents durant les dues darreres setmanes i sobre el treball de preparació d’aquestes classes.
SOBRE EL GRUP
El grup K està format per sis nenes de 13 a 15 anys. Crec que estaran preparades per examinar el Cambridge English: Preliminary for Schools a finals d’aquest any, és a dir, que el seu nivell d’anglès és al voltant de B1 al CEFR (Common European Framework of Reference for Languages -Marc europeu comú de referència per a les llengües en Català). Aleshores, què significa un nivell B1? Quina és la capacitat de l’alumne a l’hora de comunicar-se amb un idioma estranger quan opera amb un nivell B1? En resum, ella és capaç d’entendre els punts principals quan escolta anglès clarament parlat i quan l’orador discuteix temes familiars. A més, algú amb un nivell d’anglès B1 és capaç d’afrontar la majoria de situacions que puguin sorgir quan es viatja a un país on es parla l’idioma, és a dir, que les interaccions senzilles en botigues, restaurants, atraccions turístiques, etc. no haurien de ser un problema. Finalment, algú que parla anglès a aquest nivell és capaç de descriure les seves experiències de vida i esdeveniments quotidians amb força claredat.
Tanmateix, la interacció amb fluïdesa i espontàniament en anglès durant períodes de temps prolongats continua sent més difícil per als estudiants amb nivell B1. És en el nivell B2 que comencem a veure que els estudiants poden conversar amb fluïdesa, improvisant quan no tenen el vocabulari que necessiten i desenvolupant maneres efectives de mantenir una conversa. És per això que les universitats catalanes insisteixen en que els seus estudiants assoleixin un nivell B2 en una llengua estrangera. Es tracta d’una política sensata, pensada per crear una plantilla de persones capaces de fer negocis internacionalment.
QUINES DIFERÈNCIES HI HAN ENTRE LES CLASSES EN LÍNIA AMB LES NOSTRES CLASSES USUALS?
A BNY Language Corner, les nostres lliçons presencials habituals es construeixen gairebé sempre al voltant d’activitats de parla llarga que permeten als estudiants guanyar confiança com a parlants d’anglès. A partir dels estudiants més joves i els que tenen un nivell d’anglès més baix, intentem maximitzar el temps que dediquen a parlar els uns amb els altres. Normalment, aquestes interaccions es basen en tasques i es dirigeixen als objectius. Normalment, un grup juga a un joc o resol un trencaclosques junts, competint o cooperant mitjançant les preguntes i les frases que diuen en anglès. El professor està a prop per ajudar els que troben les tasques més difícils i per inspirar als alumnes amb més nivell o capacitat per anar més enllà i aconseguir-ne encara més.
Treballant en línia, aquest enfocament continua sent possible amb els estudiants que ja tenen un nivell d’anglès superior (B2 i superior). De fet, el repte afegit a l’hora de comunicar-se mitjançant una plataforma de videoconferència inspira a que alguns alumnes siguin més flexibles i creatius que mai.
Però amb grups que el nivell d’anglès és una mica inferior, el canvi cap a l’aprenentatge en línia ha presentat definitivament alguns reptes a l’hora de fer activitats de comunicació en grup. A mesura que continua l’estat d’alarma, els nostres professors van aprenent de les seves experiències, els uns dels altres i dels altres professors del món que treballen en les mateixes condicions. Una de les primeres lliçons que hem après és que hauríem d’acceptar que les activitats de lectura i escriptura haurien de tenir una part més amplia del que sol passar a les nostres classes presencials. És important, però, que aquestes activitats continuïn sent col·laboratives, i cada alumne necessita recopilar informació proporcionada pels altres membres del grup per completar una tasca. Això significa que la comunicació entre els membres del grup continua essent una part important de la lliçó.
LA CLASSE DE LA SETMANA PASSADA
La classe de la setmana passada va ser la culminació d’un projecte que les noies van fer juntes a la classe anterior. Aquella classe va començar amb totes les noies veient una col·lecció de fotografies mostrant cantants i raperes de tot el món. Les noies es van preguntar les unes a les altres qui reconeixia a les diferents cantants, fent preguntes com aquestes: “Who’s the singer in the second picture in the first row?” ("Qui és el cantant a la segona imatge de la primera fila?") “How do you spell her name?” ("Com s’escriu el seu nom?")
Les noies prenien notes dels noms, comprovaven l’ortografia les unes amb les altres i demanaven constantment aclariments quan calia, de manera que aquest va ser un exemple bastant bo de com utilitzar l’anglès col·laborant les unes amb les altres. Tot això es va fer en directe a la plataforma de videoconferència, per descomptat.
A continuació, vaig enviar a cada alumne un full de treball diferent. Aquí teniu un exemple:
Les noies van utilitzar pàgines de Viquipèdia en anglès per trobar la informació que faltava, esbrinant els noms reals de cada cantant (jo havia escollit cantants que utilitzen totes noms escènics) i informació biogràfica bàsica: data de naixement, lloc de naixement i el nombre d’àlbums que han gravat.
Vaig veure que les sis noies semblaven estar força concentrades en llegir textos complexos i rics en anglès i d’aquí extreien la informació necessària. Un cop recollida la informació, les noies van compartir els seus documents editats entre si, mitjançant WhatsApp Web perquè poguessin enviar els documents de forma ràpida i senzilla. Amb això es va concloure la primera classe.
A la següent classe d’aquest grup, hem utilitzat una eina digital de test anomenada Kahoot! per organitzar un test sobre les vides de les cantants que havien estudiat de les noies.
En una classe presencial normal, de vegades utilitzem Kahoot! com una forma agradable d’ensenyar grans conjunts d’elements de vocabulari necessaris per a una activitat de comunicació. A l’aula, les preguntes del qüestionari apareixen a la nostra gran pantalla de TV i els estudiants responen a les preguntes mitjançant el telèfon mòbil. El professor controla el tros del qüestionari que s’ha fet i només continuen cap a la següent pregunta després d’una breu discussió sobre les respostes anteriors. Hem trobat que això no funciona gaire bé en línia, per la qual cosa en aquesta ocasió hem utilitzat una de les altres funcions de Kahoot!, que permet al professor preparar un test com a deures per fer a casa al ritme de cadascuna.
Vaig establir un límit de temps molt més llarg de l'habitual per cada pregunta, perquè les preguntes requerien que les noies consultessin les notes preparades pel grup la setmana anterior i, de vegades, continuessin utilitzant Vikipedia com a recurs. Això es deu al fet que la majoria de les preguntes eren sobre comparacions entre les cantants que les noies havien investigat. Per tant, era impossible que una estudiant respongués a una pregunta típica sense comprovar la informació que els altres estudiants li havien proporcionat. Aquests són alguns exemples:
Sembla que les noies varen gaudir d’aquestes classes i sé que a l’Alba li va plaure guanyar el test (ben fet, Alba!) també vaig comprovar el gran valor d’animar-les a llegir anglès amb un propòsit concret: trobar informació que calia compartir amb la resta del grup per ajudar-se a la preparació d’un test. Sens dubte, hi ha hagut menys interaccions parlades de l'habitual, però ens va complaure veure sis alumnes que es dedicaven a llegir textos en anglès i que els utilitzessin amb una finalitat concreta durant més de 120 minuts en les dues classes.
Fes una ullada detallada al nostre bolg de l’escola per veure com anem adaptant les classes dels alumnes mentre fem les classes en línea.
Comentários